#1 Leg oogcontact
Uw presentatie start al op het moment dat u het lokaal binnen treedt. Kijk uw publiek al zelfzeker aan. Een knikje en vriendelijke lach doen het ijs meteen breken. Met uw ogen op het blad gericht kan u onmogelijk uw publiek bij uw verhaal betrekken. Iedereen wil bovendien graag persoonlijk aangesproken worden. Toch hebben we de neiging vooral oogcontact te maken met de oplettende enkelingen, of te kijken naar de centrale ‘strook’ in de zaal. Probeer daarom tijdens uw presentatie contact te leggen met alle delen van het publiek. Gebruik dus uw perifeer zicht én betrek ook de norse gezichten bij uw voordracht! U zal merken dat ze meteen meer belangstelling tonen bij wat u vertelt.
#2 Warm uw stem op
Uw stem heeft een goede opwarming nodig om meteen vol en krachtig te klinken. Voorkom gênante situaties waarbij uw stem overslaat bij de eerste woorden die u uitbrengt. Zoemen en resonantieoefeningen brengen soelaas en zorgen ervoor dat uw stem meteen vol en krachtig klinkt. Houd ook steeds een flesje water bij de hand om uw stembanden regelmatig te hydrateren.
#3 Zeg het met uw handen
Uw handen spreken boekdelen! Gebruik ze dan ook wijselijk. Handgebaren moeten uw betoog mee ondersteunen. Overdreven of overdadige gebaren die afleiden van de boodschap zijn absoluut uit den boze. Bekijk uzelf eens op film: leiden die handen een eigen leven of blijven ze roerloos in dezelfde houding staan?
#4 Vertel een verhaal
Inspirerende sprekers hebben één ding gemeen: hun talent om verhalen te vertellen! Ga uit van anekdotes, geef ze een persoonlijke toets, bouw uw verhaal op naar een climax,… Zo houd u uw publiek geboeid, en voelen ze zich meer verbonden met u. Abraham Lincoln was hier meesterlijk goed in. De film ‘Lincoln’ is een goed voorbeeld van ontspannend leermateriaal.
#5 Overtuigingskracht vertrekt vanuit overtuiging
Breng uw boodschap met overtuiging! Dit wordt al te vaak over het hoofd gezien. Bij te veel nuancering verliest de boodschap aan kracht. Sta 100% achter je boodschap en maak dit ook duidelijk door melodie in uw stem te brengen. Beklemtoon de belangrijke zaken en varieer af en toe in luidheid of toonhoogte om uw publiek geboeid te houden. Las bovendien af en toe een pauze in om het publiek de tijd te geven de boodschap te verwerken.
Nieuwsgierig naar meer? Schrijf u in voor de workshop Van Spreekangst naar Spreekdurf.
Al een ervaren spreker, maar mist u die final touch om iedereen in het publiek aan te spreken? Dan is de workshop Top Speaker iets voor u!