Hoe pestgedrag uw spreekgedrag beïnvloedt

Pesterijen uit het verleden kunnen de gepeste persoon levenslang beïnvloeden, waardoor die zich in bepaalde contexten niet spontaan meer durft uitdrukken. Geremdheid in eender welke situatie is vaak nefast voor de manier waarop anderen met u omgaan, ongeacht of die situatie zich nu in een professionele of persoonlijke setting afspeelt.
spreekangst en spreekstress spreekangst en spreekstress

Spreekangst is een van de meest voorkomende angsten en komt voor in elke laag van de bevolking. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 24% van de hoogopgeleiden lijdt aan spreekangst. Enkele schattingen beweren zelfs dat tot 75% van de bevolking tot op zekere hoogte bang zou zijn om voor een groep te spreken.

Gelukkig kunnen zelfs ernstige vormen van spreekangst met de juiste coaching overwonnen worden. Ik geef alvast twee tips mee waarmee u uw spreekangst kan beginnen verhelpen.

Maar waarom hebben zoveel mensen daar dan last van?

 

Pestgedrag beïnvloedt uw spreekgedrag

In mijn eigen praktijk krijg ik maar al te vaak klanten met spreekangst die ooit gepest werden. Pesterijen uit het verleden, of die nu uit de kindertijd stammen of niet, knagen aan iemands zelfvertrouwen. Ze laten wonden na die, wanneer ze niet worden geheeld, blijvende gevolgen hebben op de psyche van de gepeste persoon.

90% van onze klanten die te kampen hebben met spreekangst zijn ooit gepest geweest.

Een verleden van gepest worden knaagt aan iemands zelfvertrouwen en laat wonden na die geheeld moeten worden. Gebeurt dat niet, dan ervaren ze daarvan natuurlijkerwijze blijvende gevolgen.

Wat ik steeds opnieuw zie terugkeren bij deze klanten is een inclinatie om hun gevoel van zelfwaarde te laten afhangen van wat anderen van hen denken. Bijgevolg passen ze zich opnieuw en opnieuw aan anderen aan in de hoop goed bevonden te worden. Ze bouwen een torenhoge lijst van verwachtingen op voor zichzelf die vaak onrealistisch zijn. Mensen met spreekangst willen maar al te graag voldoen aan die verwachtingen, maar denken daartoe niet in staat te zijn. Die overtuiging is vaak zodanig geïnternaliseerd dat ze er zich vaak niet eens meer bewust van zijn.

Nochtans kan enkele eenvoudige aanpassingen al een immens verschil maken.

 

#1 Let op uw lichaamstaal

Uw fysiologie zegt namelijk veel meer dan u zelf zou denken. Communicatie is een ononderbroken activiteit die zich uit in zowel verbale als non-verbale signalen. Met andere woorden bent u in elke interactie constant actief deel van het communicatieproces, zelfs wanneer u niet aan het woord bent. Bewust worden van uw lichaamstaal kan dus een enorm verschil betekenen in de manier waarop mensen met u omgaan.

De gepeste persoon straalt een grote onzekerheid uit die ertoe leidt dat zij behandeld worden als een buitenstaander. Een lichaamstaal van onzekerheid wordt gekenmerkt door een tendens om zich "kleiner" te maken; deze mensen hebben afhangende schouders en wandelen rond met het hoofd naar beneden, waardoor ze meestal ook weinig oogcontact maken. Ze lopen eigenlijk mentaal én fysiek gebukt onder vroegere pesterijen.

 

#2 Vermijd woorden van onzekerheid

Wanneer uw non-verbale communicatie timiditeit uitstraalt, volgt uw verbale communicatie waarschijnlijk dezelfde lijn. Het taalgebruik van onzeker personen wordt gekenmerkt door het veelvuldig gebruik van woorden die duiden op twijfel en aarzeling. Constructies als "zou het misschien," "wat als," en "zou het mogelijk zijn dat" worden herhaaldelijk gebruikt. Hoewel deze uitdrukkingen hun plaats in communicatie hebben, wijzen ze bij mensen met spreekangst meer dan niet op onzekerheid.

Bent u leidinggevende en loopt u af en toe nog gebukt onder vroegere pesterijen? U kan zich inschrijven voor onze gratis infosessie waarin ik u uitleg geef over hoe wij bij In Balance uw spreekangst confidentieel en op maat aanpakken. Klik hier om u in te schrijven voor de gratis infosessie.

 

Er is nog sprake van stress bij het begin [van een presentatie], maar dan begin ik en dan is dat leuk. Dat gaat over naar plezier. Ik heb er plezier in.

Peter De Wolf